Je bent net uit die exclusieve trouwauto gestapt, of misschien zit je al jaren elke avond op de bank met je partner naar dezelfde serie te kijken. En opeens voel je de spanning tussen jullie beiden. Een kille stilte of juist geschreeuw. Niemand zit hierop te wachten en iedereen wil het liefst de rest van zijn leven gelukkig met zijn partner zijn. Dit is echter moeilijker dan de meesten denken.

Waarom is een goed huwelijk belangrijk?

Het huwelijk is het begin van een prachtig leven vol liefde, plezier en steun. Naast die steun kan je partner je ook emotionele en financiële ondersteuning bieden wanneer dit nodig is. Zo kun je samen groeien tot het beste van jezelf. Voor veel mensen biedt een stabiel leven een gevoel van zekerheid. Het kan echter moeilijk zijn wanneer die zekerheid ontbreekt. Dit kan leiden tot onzekerheid, waardoor het lastiger wordt om het beste uit jezelf te halen. En zeg nou zelf: wanneer er een rij klassieke trouwauto’s voorbij rijdt, denk je dan niet liever aan die perfecte bruiloft dan aan je ex, met wie er slechts enkele kleine problemen waren die makkelijk opgelost konden worden?

Kom je er echt niet uit met je partner? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om relatietherapie te overwegen.

Meest voorkomende problemen in een huwelijk

Het leven bestaat niet altijd uit rozengeur en maneschijn, en dat geldt ook voor jou en je partner. Er kunnen kleine ruzies ontstaan die jullie met een goed hart afsluiten. Maar soms kunnen ze ook flink escaleren, waardoor je moeite hebt om in slaap te komen.

Na 10 jaar, of misschien wel meer, heb je het gevoel alles wel gezien te hebben. Je kijkt al jaren tegen hetzelfde gezicht aan en je kunt vaak al voorspellen welke actie de ander gaat ondernemen. Dit kan ertoe leiden dat de relatie wat eentonig wordt.

Je kunt je belemmerd voelen. Bijvoorbeeld omdat je denkt dat je partner bepaalde dromen in de weg staat, of dat je niet volledig je emoties kunt delen. Dergelijke gevoelens kunnen zich opstapelen en leiden tot negatievere gedachten over je partner, wat natuurlijk niet eerlijk is.

Vind je het lastig om te begrijpen hoe jouw partner denkt? Probeer dan meer te leren over hoe het brein van je partner eigenlijk werkt.

Tips voor een goed huwelijk

Voor iedereen is een huwelijk natuurlijk anders, maar er zijn altijd algemene tips die jou en je partner uit de put kunnen trekken. Wees bijvoorbeeld niet bang voor een ruzie. Deze kunnen je band namelijk ook versterken! Probeer er wel altijd met een compromis of een oplossing uit te komen, zonder dat jullie met een slecht gevoel naar bed gaan.

Vergeet niet je partner zo nu en dan te complimenteren. Een complimentje doet iedereen goed. Denk aan de tijden waarin jullie nog maar een jaar een relatie hadden en elkaar overstroomden met liefde. Natuurlijk zijn er dingen veranderd, maar een huwelijk is begonnen met liefde. Zo vergeten veel stellen nog om te blijven daten. Neem even tijd voor alleen jullie twee. Ga eens uit eten in plaats van thuis steeds hetzelfde gerecht te eten. Of houden jullie juist van jullie knusse huisje? Kook dan jullie lievelingsgerecht en kijk daarna gezellig samen een film.

Benieuwd hoe ouderen het al jaren volhouden met elkaar? Bekijk dan de video in onderstaande link:
https://www.youtube.com/watch?v=mj0O_6oVhts 

Tot het einde?

Iedereen heeft zo zijn of haar problemen. Praat daarom met elkaar, geef aan wat je dwars zit en wat je anders zou willen zien. Niemand is perfect. Kijk eerst naar wat je al in de relatie hebt en bedenk vervolgens hoe je elkaar daarop kunt aanvullen. Dit alles zodat jullie in de toekomst samen naast elkaar zitten in het bejaardentehuis of onder jullie eigen veranda.