7 eigenshcappen

Stephen Covey – schrijver over relaties en hoe de geest werkt

Stephen Covey is een interessante schrijver wanneer het aankomt op relatietherapie en mentale ontwikkeling. Hij heeft een hoop bestsellers geschreven onder andere “The Seven Habits of Highly Effective People.”

relatie

Wie was Stephen Covey?

Helaas moeten we wel stellen dat Stephen helaas niet meer onder ons is. Hij is overleden op 16 juli 2012 in de Verenigde Staten. Hij leefde met zijn vrouw en familie. Hij was een praktiserend lid van de Mormoonse kerk. Hij gaf les aan de universiteit voordat hij succes behaalde met het uitbrengen van boeken. Hij was vader van 9 kinderen en grootvader van maar liefst 52 kleinkinderen!

Hij is waarschijnlijk een van de belangrijkste schrijvers op het gebied van effectief werken en leven.

In zijn optiek is succes meer af te meten aan de juiste levenshouding dan aan een persoonlijke prestatie, status of vaardigheden. Zijn grootste bestseller is meer dan 25 miljoen keer verkocht.

Gedachtengoed van Stephen Covey

Zijn basisgedachte vangt aan met een opvatting dat succes vanuit een goede principiële levenshouding vooral goed samen te vatten is in bepaalde begrippen als integriteit en nederigheid, trouw, geduld en gematigdheid.

goede principiële levenshouding

Eigenschap 1: een proactieve levenshouding

In de ogen van Stephen Covey is het leven puur afhankelijk van de keuzes die we maken, en niet van omstandigheden. Wanneer je de verantwoordelijkheid neemt en de keuzes die je maakt op een bewuste manier zijn genomen en je invloed uitoefent, dan voldoe je aan een proactieve levenshouding.

Eigenschap 2: het doel dat je voor ogen hebt.

 Begin altijd direct met welk doel je voor ogen hebt. Wanneer je doelloos een start maakt aan iets dan is dit volgens Covey zinloos. Je hebt meerdere rollen in je leven, je bent bijvoorbeeld gezinslid, arbeider, kind, vader, moeder, oma of opa. Wat wil je bereiken in welke rol?

Eigenschap 3: het stellen van prioriteiten

Covey maakt onderscheid tussen belangrijk, onbelangrijk, dringend en niet dringende situaties in vormen van combinaties is een tabel. Bijvoorbeeld een niet dringende maar wel belangrijke taak.

Dringend/Niet dringend

Belangrijk/Onbelangrijk

Eigenschap 4: Win-win

De meest effectieve vorm van samenwerking is win-win. Hiervoor moet je wel over een redelijk groot reflectievermogen en zelfbewustzijn beschikken. Mensen die win-win denken deels aan eigen belangen, maar ook aan de belangen van anderen.

Eigenschap 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Het is belangrijk eerst belangstelling en begrip te tonen voor anderen, voor andere meningen en ideeën. Naar Covey zijn zeggen, empathisch luisteren. Je moet je eerst kunnen verplaatsen in de gedachten een ander (begrijpen) wanneer je wilt dat anderen ook begrip voor jou kunnen tonen

Eigenschap 6: Synergie

Synergie is de meest inspirerende activiteit die we kennen in ons leven. Synergie is iets wat wordt gezien als een optelsom van 1+1 os 3. Alles lijkt vanzelf te gaan zonder moeite, maar om een goede flow te bereiken moet je vaak eerst hard werken

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp

Volgens Covey zijn goed onderhoud en goede verzorging de oorzaak voor verbetering en groei. Zorg er dus voor dat je jezelf blijft ontwikkelen in allerlei soorten vaardigheden. Eet gezond, zorg voor voldoende rust, studeer en verdiep, werk aan zelfvertrouwen en inlevingsvermogen, en ondersteun anderen.