Omgaan met
Hoe werkt het brein van jouw partner?Er zijn een hoop mensen die niets voelen voor relatietherapie. Het is dan net alsof je relatie onvoldoende kans van slagen heeft als je zelf de problemen al niet eens kunt oplossen. Gewoon een beetje praten met een therapeut, wat voor een zin heeft het? Velen leven volgens de veronderstelling dat het inderdaad een zinloos iets is. Echter, niets is minder waar.
Het brein en de invloed op relaties en aantrekkingskracht.
In dit artikel bespreken we vooral de werking van het brein met betrekking op relaties. Ons brein bestaat uit drie hoofddelen.
✻ De hersenstam.
✻ Het limbisch systeem.
✻ De cortex.
De hersenstam
De hersenstam, ook wel het reptielenbrein genoemd, gedraagt zich als een reptiel. Zodra je in gevaar komt, dan springt dat systeem in overlevingsstand en dan zal er primitiever gedrag van toepassing zijn, zoals vluchtgedrag. Bijvoorbeeld wanneer je in aanraking komt met een hete kookplaat, dan trek je de hand automatisch terug. Het gaat dus vooral om instinctief gedrag.
Het brein kan worden gezien als een database waar allerlei herinneringen zijn opgeslagen, waardoor je adequaat kunt reageren op vergelijkbare situaties in de toekomst. Het brein wilt je namelijk behouden voor pijn en zo reageert het brein instinctief ter bescherming tegen potentiële pijn.
Het limbisch systeem
Dit is ook wel het emotionele gedeelte van het brein. Herinneringen die met emotie zijn beladen zijn in dit systeem opgeslagen. Wanneer je bijvoorbeeld vroeger vaak gepest bent, en je bent betrokken bij een groep die negatieve opmerkingen maakt over jou, dan zul je extra alert worden over anderen in de groep. De hersenstam en het limbisch systeem slaan op tilt, en als reactie zul je ofwel gaan vechten, iemand uitschelden, beschuldigen of vluchten.
Dit betekent dus dat ook jouw partner vaker instinctief dan op een nadenkende manier op jou reageert dan hij of zij zou willen.
De cortex
In de corex spreken we van functies die ons onderscheiden van andere wezens op aarde. Bijvoorbeeld het vermogen om situaties op een logische manier te bekijken, of het vermogen om het eigen gedrag te observeren. Aan de voorkant van het brein is het vermogen aanwezig dat je in staat stelt om zelf de regie te nemen over de reactiepatronen van jouw brein.
Wanneer er problemen zijn binnen de relatie, probeer dan eens deze theoretische aspecten te gebruiken om te bekijken of je iets kunt ontdekken bij je partner wat het gedrag of bepaalde problemen in de relatie verklaart. Het is niet dat je partner een soort superbrein heeft dat anders werkt als alle anderen, in de basis werkt ieder brein op deze manier. Dit kan een handigheidje zijn op bepaalde gedragssituaties van je partner te verklaren.